maandag, 17. oktober 2011 - 16:07

Luchtmacht gestopt met F-16 missies vanaf Kandahar

Den Haag

De Nederlandse F-16-operaties vanaf Kandahar Airfield in zuidelijk Afghanistan zijn na ruim 5 jaar beëindigd. 'Dat gebeurde zaterdag na een laatste bewapende verkenningsvlucht', meldt hete ministerie van Defensie maandag.

Daarmee is volgens detachementcommandant luitenant-kolonel Leo van Bruggen weer een stukje aan de historie van de Koninklijke Luchtmacht toegevoegd. F-16. Foto: ministerie van Defensie

De jachttoestellen vlogen talloze missies ter ondersteuning van grondtroepen van de International Security Assistance Force (ISAF). Zo werden er onder meer bermbommen opgespoord en verkenningen uitgevoerd. Tijdens de laatste vlucht klokte de 18e rotatie van de Air Task Force bovendien het 18.000ste vlieguur in Afghanistan.

Naar Mazar-e-Sharif
Zondag is de Air Task Force begonnen met de verhuizing naar Mazar-e-Sharif in het noorden van het land waar de luchtmachteenheid de Politie Trainings Missie gaat ondersteunen. F-16's worden weliswaar gereed gemaakt voor de terugkeer naar Nederland, het benodigde materieel wordt wel al ingepakt en naar de nieuwe locatie gebracht.

Het eind van de maand arriveren F-16's alsnog vanuit Nederland in Mazar-e-Sharif. Op 1 november is de luchtmacht daar dan volledig operationeel. Tot die tijd leveren coalitiepartners van ISAF luchtsteun voor de politietrainingsmissie.
Provincie:
Tag(s):