zaterdag, 15. januari 2011 - 13:45

Luchtmobiele Brigade en Defensie Helikoptercommando oefenen in Brabant

Militairen van de Charlie Tijgercompagnie van de Luchtmobiele Brigade uit Schaarsbergen en helikopters van het Defensie Helikopter Commando (DHC) oefenen van 17 tot 21 januari in de provincie Brabant.

Tijdens de oefening worden de militairen van de eenheden ingezet voor een aantal luchtmobiele acties.

Nu de missie in Afghanistan is afgerond, bereiden onze Rode Baretten zich samen met helikopters voor op hun kerntaken. De eenheden van de luchtmobiele brigade vormen samen met onze commando’s de keurtroepen van de Koninklijke Landmacht.

Door een hoge graad van geoefendheid beschikt de Nederlandse krijgsmacht over een snel inzetbare eenheid voor complexe operaties. Het feit dat Rode Baretten speciaal getraind zijn voor verplaatsingen door de lucht, maakt deze eenheid ook zeer geschikt voor het snel bestrijden van de gevolgen van een natuur- of milieuramp.

Met behulp van Apache gevechtshelikopters en Cougar en Chinook transporthelikopters van de Koninkliijke Luchtmacht benaderen de militairen verschillende aanvalsdoelen bij onder andere ’s Hertogenbosch en Oirschot. Dinsdag 18 januari wordt een “fast rope” actie beoefend op Fort Crèvecoeur. Hierbij dalen militairen onder dekking van Apaches af uit de transporthelikopters.

Het is de bedoeling dat de luchtmobiele militairen het fort in bezit nemen en houden. Tijdens deze actie stuiten de militairen op vijandelijk vuur. Om het scenario zo realistisch mogelijk te laten lijken, wordt gewerkt met een oefenvijand. Apache gevechtshelikopters voeren verkenningen uit en observeren de omgeving van het fort.

11 Luchtmobiele Brigade werkt samen met het Defensie Helikopter Commando en het Korps Commandotroepen, eenheden die regelmatig hun speciale vaardigheden moeten trainen. De oefening van komende week is voor lucht- en landmacht een uitgelezen kans om de missies en procedures samen te beoefenen.

Nauwe samenwerking tussen grond- en luchteenheden is cruciaal voor operaties, dat bleek al tijdens de vele succesvolle acties in Afghanistan. Oefeningen als deze zijn noodzakelijk om de expertise voor de toekomst te behouden. De Luchtmobiele Brigade is samen met de Amerikaanse 101st Airborne Division de enige eenheid die NAVO-gecertificeerd is op het gebied van air assault-optreden.
Provincie:
Tag(s):