woensdag, 2. november 2011 - 8:17

Maasstad Ziekenhuis onderschatte ernst, duur en omvang klebsiella-uitbraak

Rotterdam

De Inspectie van de Gezondheidsdienst (IGZ) concludeert dat als het Rotterrdamse Maasstad Ziekenhuis adequaat had gereageerd op de uitbraak van de Klebsiella-bacterie de situatie niet zo ernstig was geweest.

Dat blijkt uit een rapport van de IGZ dat woensdag verschijnt, zo melden verschillende media.

Bij de uitbraak van de Klebsiella-bacterie raakten 107 patiënten besmet. De gevaarlijke bacterie dook in oktober vorig jaar voor het eerst op. Pas eind mei werden maatregelen genomen.

Volgens de IGZ heeft de leiding van het ziekenhuis de omvang van de uitbraak onderschat, de ernst en de duur. Uit het onderzoek blijkt dat door de uitbraak zeer waarschijnlijk drie patiënten zijn overleden. Bij tien andere is dat mogelijk het geval geweest.

De uitbraak heeft volgens de inspectie onnodig lang geduurd doordat de juiste maatregelen uitbleven. De inspectie wijst erop dat veel medewerkers van het ziekenhuis al langer wisten dat er ongebruikelijk veel patiënten met de resistente bacterie zijn. Omdat ze geen alarm sloegen, zouden ze hun verantwoordelijkheid richting de patiënten niet nagekomen zijn.

Door de affaire is het ziekenhuis in financiële problemen geraakt. Veel patiënten stapten over naar een ander ziekenhuis.

Het ziekenhuis wordt door de inspectie nauwgezet gevolgd. Door het verscherpte toezicht en door het aanstellen van een nieuwe interim-bestuurder zou inmiddels sprake zijn van een cultuurverandering. Sinds september zou het ziekenhuis weer veilig zijn.
Provincie:
Tag(s):