vrijdag, 1. juli 2011 - 21:17

Maastricht weer in teken van Heiligdomsvaart

Maastricht

In Maastricht is donderdag de 54ste editie van de Heiligdomsvaart van start gegaan. Het zevenjaarlijkse cultureel-religieuze evenement wordt van 30 juni tot en met 10 juli gehouden. Naast vanzelfsprekende religieuze hoogtepunten als de twee ommegangen door de straten van de stad op zondag 3 en 10 juli en de vele vieringen en pelgrimages, kent het programma ook veel muzikale en culturele evenementen, waaronder de vertoning van twee openluchtfilms.

De Heiligdomsvaart startte donderdagmiddag bij de Bron van Sint Servaas in de Maastrichtse wijk Biesland. Zondag 3 juli zal de eerste ommegang in het centrum van Maastricht plaatsvinden, Een week later volgt nogmaals een ommegang door het centrum. Vanwege de verwachte drukte tijdens de ommegang op 3 juli heeft de gemeente Maastricht besloten geen koopzondag te laten plaatsvinden.

In het uitgebreide culturele programma is onder meer de vertoning van twee topfilms in de openlucht opmerkelijk. Het betreft de films 'Des Hommes et de dieux' en 'Slumdog millionaire', die elk op hun eigen manier gestalte geven aan het centrale Heiligdomsvaartthema ‘Het Licht tegemoet'.
'Des Hommes et de dieux' wordt op dinsdag 5 juli om 22.00 uur vertoond op het kerkplein aan de Maternusstraat in de Maastrichtse wijk Sint Pieter Beneden. 'Slumdog millionaire' wordt op donderdag 7 juli om 22.00 uur vertoond op Plein 1992 in Maastricht.

Limburg kent twee Heiligdomsvaarten, die van Susteren en die van Maastricht. Beide worden eens in de zeven jaar gehouden. De Heiligdomsvaart van Maastricht is de bekendste van Nederland. De eerste editie vond plaats in 1391, de vorige in 2004. Bij een heiligdomsvaart worden relieken van heiligen aan het volk getoond om het geloof voor de gewone mens aanschouwelijk te maken.
Provincie:
Tag(s):