donderdag, 9. juni 2011 - 16:43

Maatregelen droogte blijven van kracht ondanks regenbuien

Lobith

Ondanks de heftige regenbuien van de afgelopen dagen blijven maatregelen tegen de droogte nodig. Deze buien met een plaatselijk karakter zijn een bekend verschijnsel in de zomer tijdens een droge periode en hebben er voor gezorgd dat de afvoer van de Rijn en Maas iets is gestegen maar nog steeds te laag voor de tijd van het jaar.

Rijkswaterstaat verwacht dat de afvoer van de Rijn bij Lobith de komende week stijgt tot circa 1250 m3/s. Dat is ruim 950 m3/s minder dan het langjarig gemiddelde. De afvoer van de Maas bij Luik is circa 120 m3/s. Dat is ongeveer 70 m3/s minder dan het langjarig gemiddelde voor deze tijd van het jaar. Op basis van de weersverwachting en de lage afvoer is herstel naar een normale situatie op korte termijn niet te verwachten.

De maatregelen die de waterbeheerders in de afgelopen weken genomen hebben tegen de droogte blijven daarom van kracht. Dat betekent dat het streefpeil in het IJsselmeer en Markermeer blijft verhoogd en dat de watervoorraden in de regionale wateren zoveel mogelijk blijven gehandhaafd. Door de stijgende rivierafvoer is het mogelijk op het Haringvliet beperkt verzilt water naar de Noordzee te spuien. Hierdoor neemt de verzilting van de inlaatpunten voor (drink-)water af.
Provincie:
Tag(s):