woensdag, 28. december 2011 - 16:56

Man cel in voor dreigen terroristische aanslag wielerronde Boxmeer

Den Bosch

De rechtbank van Den Bosch heeft een 59-jarige man uit Boxmeer veroordeeld tot twaalf maanden gevangenisstraf, waarvan zeven maanden voorwaardelijk. Dit heeft de rechtbank van Den Bosch woensdag laten weten.

De man dreigde in een e-mail aan het Algemeen Dagblad een terroristische aanslag te plegen tijdens de wielerronde in Boxmeer op 25 juli 2011. Ook bedreigde hij de burgemeester van Boxmeer in brieven aan de gemeente.

De man verklaarde op de openbare terechtzitting dat hij nooit de bedoeling heeft gehad zijn bedreiging uit te voeren. Hij wilde alleen aandacht vestigen op zijn langdurige geschil met de gemeente Boxmeer.

De rechtbank rekent het de man echter zwaar aan dat hij met zijn handelen de bevolking in het algemeen en die van Boxmeer in het bijzonder vrees heeft willen aanjagen.

Bij de mensen die de e-mail lazen was de gegronde vrees ontstaan dat tijdens de wielerronde van Boxmeer een aanslag zou plaatsvinden. "In de huidige tijd leven de gevoelens van onveiligheid toch al sterker dan in het verleden het geval was. Dit is gekomen door onder meer de aanslagen in New York, Madrid, Londen en Oslo, maar ook door de dreigingen met terroristische aanslagen", aldus de rechtbank.

Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank er rekening mee gehouden dat de man tijdens het versturen van de e-mail en de brieven verminderd toerekeningsvatbaar was.

Naast het opleggen van een celstraf van twaalf maanden, waarvan zeven maanden voorwaardelijk, acht de rechtbank het van belang dat de man behandeld wordt en reclasseringsbegeleiding krijgt.
Provincie:
Tag(s):