woensdag, 30. november 2011 - 13:23

Man die overvallers neerstak verdacht van witwassen

Purmerend

De 19-jarige man die is aangehouden nadat hij vrijdagnacht in zijn woning in Purmerend twee overvallers in de rug had gestoken, blijft langer vast. Dit meldt het Openbaar Ministerie (OM) woensdag.

De rechter-commissaris van de rechtbank Haarlem heeft dinsdag geoordeeld dat de aanhouding rechtmatig was en heeft de verdachte voor veertien dagen in bewaring gesteld.

Een burger die uit noodweer handelt mag zichzelf verdedigen, mits proportioneel. Sinds begin dit jaar zijn daarover de regels versoepeld. Het Openbaar Ministerie is echter van oordeel dat deze zaak niet onder deze nieuwe zogeheten aanwijzing valt.

Geen noodweer situatie
In dit geval zijn twee overvallers die al op de vlucht waren meermalen van achteren in de rug gestoken. Het Openbaar Ministerie is van oordeel dat hier van een noodweersituatie geen sprake is en dat de versoepeling niet van toepassing is.

Witwassen
De man is dinsdag niet alleen voorgeleid op verdenking van poging tot doodslag. Kort na de overval bleek namelijk dat de 19-jarige man een grote hoeveelheid contant geld bezat en de beschikking had over twee dure auto's, zonder dat hij enige inkomsten heeft. Hij wordt derhalve ook verdacht van witwassen.

60 mortierbommen
Verder zijn meer dan 60 mortierbommen aangetroffen, waarmee het vuurwerkbesluit wordt overtreden. Voor al deze feiten is de man vandaag voorgeleid.

Drie overvallers zijn ook voorgeleid. Ook zij zijn voor veertien dagen in bewaring gesteld. De vierde betrokkene is nog voortvluchtig.

Alle verdachten zitten in beperkingen. Het onderzoek wordt voortgezet.
Provincie:
Tag(s):