maandag, 28. maart 2011 - 14:28

Man krijgt taakstraf voor verkiezingsfraude uit 2006

Het gerechtshof ‘s-Hertogenbosch heeft een 63-jarige man uit het Noord-Brabantse Zeeland maandag een taakstraf opgelegd van 180 uur voor verkiezingsfraude gepleegd tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in 2006.

De man was in 2008 hiervoor al veroordeeld, maar het hof moest van de Hoge Raad de straf opnieuw bepalen, omdat deze in de uitspraak van 2008 onvoldoende gemotiveerd was.

Manipulatie computer
Op 18 januari 2008 veroordeelde het hof de man voor verkiezingsfraude in de vorm van manipulatie van/met de stemcomputer tot een taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden.

De man ging met succes in cassatie tegen de strafoplegging en de Hoge Raad wees de zaak voor een nieuwe strafoplegging terug naar het hof. De bewezenverklaring uit 2008 is wel in stand gebleven en onherroepelijk geworden.

Het hof heeft maandag geoordeeld dat de man door zijn handelwijze het belang van een eerlijke democratische gemeenteraadsverkiezing heeft miskend. Hij heeft daarbij het vertrouwen van de inwoners van zijn gemeente, die hij in de gemeenteraad zou moeten gaan vertegenwoordigen, beschaamd.

Een onvoorwaardelijke gevangenisstraf zou passend zijn, maar het hof heeft daarvan af gezien wegens de bijzondere omstandigheden van het geval. Het hof heeft namelijk rekening gehouden met het feit dat deze zaak voor zeer veel commotie heeft gezorgd en dat de zaak zowel op lokaal als op landelijk niveau veel belangstelling heeft gekregen vanuit de media.

Dit heeft negatieve invloed (gehad) op het persoonlijke leven van de man en zijn gezinsleden. Het hof heeft ook rekening gehouden met het tijdsverloop van ruim vijf jaar sinds het begaan van het strafbare feit en met de omstandigheid dat verdachte niet eerder voor strafbare feiten is veroordeeld.
Provincie:
Tag(s):