maandag, 14. maart 2011 - 21:49

Man vastgezet vanwege schuld aan Staat

Amsterdam

Een 46-jarige man uit Amsterdam is in de nacht van donderdag 10 op vrijdag 11 maart door een arrestatieteam van zijn bed gelicht omdat hij nog 250.000 euro aan de Staat moet betalen. Omdat hij tot op heden weigert te betalen, heeft de officier van justitie aan de rechter toestemming gevraagd om de man op te pakken en vast te zetten.

De man heeft zijn vermogen vergaard uit criminele praktijken, waaronder witwassen van drugsgeld. In februari 2006 werd de man veroordeeld tot een gevangenisstraf van 2,5 jaar wegens witwassen en wapen- en drugsbezit. Binnen het strafrechtelijk financieel onderzoek werd in totaal voor 200.000 euro aan contant geld en exclusieve spullen in beslag genomen.
Op 31 augustus 2006 bepaalde de rechtbank dat de man na aftrek van deze 200.000 euro nog een bedrag van 250.000 euro moet betalen.

Omdat de man deze schuld nog niet heeft afgelost, heeft de rechter hem eind februari, op verzoek van de officier, lijfsdwang opgelegd. Daarop werd de man aangehouden en vastgezet. Zolang de man niet betaalt, blijft hij vastzitten, tot maximaal 540 dagen. Het bedrag blijft openstaan totdat hij betaalt. Misdaad mag niet lonen. Daarom pakken politie en justitie crimineel vermogen af.

In maart 2005 startte het Bureau Financieel Economische Recherche (BFER) een project met de naam ‘Cabrio’, een nieuwe slagvaardige methode om door middel van een kortdurende strafrechtelijke actie, criminelen hun onverklaarbaar vermogen af te nemen.

Marc Schuuring, het hoofd van BFER: ”Bovenstaande laat zien dat wij, in samenwerking met het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) en het Regionaal Opsporingsteam voor gesignaleerden (ROG), in staat zijn om de veroordeelde te blijven volgen totdat zijn/haar schuld aan de maatschappij is voldaan.

Het is niet zo dat we genoegen nemen met slechts de veroordeling; de BFER wil zich in deze gevallen ook bekommeren om het feit of ook daadwerkelijk geïnd wordt wat uit financieel onderzoek gebleken is onverklaarbaar te zijn. Hopelijk geeft dit dan ook een signaal af naar de maatschappij en vooral de criminelen dat misdaad niet mag lonen en dat de adem van de Amsterdamse Financiële Recherche lang is, net als onze armen.”
Provincie:
Tag(s):