woensdag, 13. juli 2011 - 17:52

Man waar vermiste 17-jarige verbleef komt op vrije voeten

Noordoostpolder

De raadkamer van de rechtbank in Dordrecht heeft woensdag besloten dat de voorlopige hechtenis van een 32-jarige man uit de Noordoostpolder niet verlengd wordt.

Het OM had voor de raadkamerbehandeling besloten dat de man niet meer wordt verdacht van misbruik van een 17-jarig meisje uit Hardinxveld-Giessendam.

De man wordt nu alleen nog verdacht van onttrekking aan het gezag. Het OM had aangestuurd op een schorsing van de voorlopige hechtenis onder voorwwaarden, zoals een contactverbod.

Het verstandelijke beperkte meisje werd in de woning van de man gevonden in de nacht van vrijdag 1 op zaterdag 2 juli. De donderdag daarvoor was zij in de middag verdwenen. Onderzoek van de politie leidde naar de woning van de man. Voor de vermissing van het meisje werd een AMBER-Alert uitgegeven.

De 32-jarige man werd aangehouden op verdenking van onttrekking aan het ouderlijk gezag van het meisje. Vorige week dinsdag werd hij voorgeleid aan de rechter-commissaris waarbij het OM de verdenking uitbreidde naar misbruik.

De officier heeft nu besloten de uitgebreide verdenking te laten vallen omdat het meisje en haar ouders, haar wettelijke vertegenwoordigers, hebben aangegeven geen aangifte van misbruik te willen doen.

Het OM heeft in de belangenafweging tussen het belang van het meisje, en het algemeen belang dat met vervolging gediend kan zijn, besloten het belang van het meisje te laten prevaleren.

De verdenking van misbruik was niet gestoeld op de leeftijd van het meisje, maar op het feit dat zij door haar verstandelijke beperking niet of onvoldoende in staat zou zijn geweest om haar wil kenbaar te maken. Volgens de officier van justitie is er onvoldoende bewijs dat de man dat wist.

De man wordt nog wel vervolgd voor de onttrekking aan het gezag.
Provincie:
Tag(s):