zondag, 1. mei 2011 - 18:18

Manschappen leger ingezet grote duinbranden Schoorl

Regio

Defensie heeft maandagmiddag nog eens een extra Cougar blushelikopter en 1 Chinookheli naar de brand in het duingebied bij Schoorl gestuurd. Daarnaast zijn er maandagmiddag ook manschappen van het leger ingezet bij de nabluswerkzaamheden van de brand.

Deze zullen, naast de brandweer, ook de komende nacht en dinsdag het duingebied verder uitkammen en blussen waar nodig.

Update 22.30 uur
De inzet van vanacht en dinsdag is gericht op het blussen, door brandweermensen uit Utrecht, Midden West Brabant, Limburg Noord, Twente en 80 mensen van defensie. Zij lopen het gebied na met scheppen en zwepen.

van 02.00 tot 07.00 uur:
Inzet gericht op controleren en beheersbaar houden, door brandweermensen uit Brabant Zuidoost en 50 mensen van defensie.

van 07.00 tot 12.00 uur:
Inzet pelotons Veiligheidsregio Utrecht en Veiligheidsregio Noord en Oost Gelderland en 160 mensen van defensie. Vanaf 06.30 uur starten de 2 Cougarhelikopters weer en de 2 Chinooks vanaf 11.00 uur.

van 12.00 tot 17.00 uur:
Inzet pelotons Veiligheidsregio Noord en Oost Gelderland en Gelderland Midden. Daarnaast 160 mensen van defensie (tot 18.00 uur).

MAANDAG
Update 14.55 uur
In totaal zijn er dan 3 Cougars en twee Chinooks in touw. Bij nadere indicatie blijkt het getroffen gebied zo'n 200 hectare te zijn. Dit meldt de gemeente maandagmiddag.

Update 14.30 uur
Er is een luchtmeting gedaan in Bergen aan Zee. Hierbij zijn geen gevaarlijke stoffen aangetroffen. De Schotse hooglanders die in het gebied verbleven zijn gevangen en in veiligheid gebracht.

Update 11.00 uur
De brand in het duingebied bij Schoorl is onder controle. Momenteel zijn er 2 Cougar blushelicopters en een Chinook blushelicopter van defensie werkzaam in het gebied, plus 1 politiehelicopter.

In Zijpe is er vannacht nog 1 compagnie bezig geweest voor de nabestrijding van de brand daar. Ook is de ME daar ingezet (zo'n 20 man), die eerst ingezet waren bij het AZ-stadion in Alkmaar.

500 man ingezet
Bij elkaar betekent dit, dat er vannacht voor de brandbestrijding in totaal ongeveer 500 man op de been was. Het getroffen gebied gaat om ongeveer 300 hectare (1 km bij 3 km).

Vanaf vannacht geldt er een noodverordening tot nader order. Er is gekozen om het hele bos- en duingebied tot nader order af te zetten. Klik hier voor de noodverordening, klik hier voor de kaart van het afgezette gebied.

Zondagavond rond 22.00 uur zijn bij het strand van Bergen aan Zee door de politie twee verdachten aangehouden. Onderzocht wordt of ze betrokken zijn bij mogelijke brandstichting. De mannen worden pas maandag gehoord.

Politie en Openbaar Ministerie kunnen dus niet eerder dan in de loop van maandag mogelijk nieuwe informatie verstrekken. Het gaat om een 19-jarige Alkmaarder en een 20-jarige man uit Oudorp.

Zondagavond
De camping ‘De Lepelaar’ is enige tijd ontruimd geweest en zo’n 100 gasten werden opgevangen in een nabijgelegen strandtent. Omstreeks 20.20 zou de brand bij Zijpe geen gevaar meer vormen voor de camping.

Schoorl
De brand in Schoorl woedt tussen het Vogelmeer en de Zwarte Weg bij de Berekuil. Een grote rookontwikkeling trok over het strand en badgasten moesten huiswaarts. Bij het vertalen van het strand werden de badgasten gecontroleerd op ademhalingsproblemen.

Kernreactor in Petten
Volgens de gemeente Bergen aan Zee zou de kernreactor bij Petten geen gevaar door de brand. De brand zou te ver bij de reactor vandaan zijn.

Bijstand uit verschillende brandweerregio's
Uit de hele regio Noord-Holland-Noord zijn brandweerkorpsen uitgerukt om de brand te bestrijden. Ook interregionaal is om bijstand gevraagd van de brandweerregio's Amsterdam-Amstelland, Kennemerland en Utrechtsland. Door een krachtige noordoosten wind verspreid de brand zich snel.

Update 23.15 uur
Het crisisteam schaalt af van Grip 4 naar Grip 3. Dit houdt in dat de locale overheid weer de leiding heeft in plaats van de provinciale.

Update 22.35 uur
Volgens Staatsbosbeheer is er bij de brand in Schoorl ongeveer 30 hectare natuurgebied verwoest door de brand.

Update 22.15 uur
Blussing van de branden gaat tijdens de nacht door. Wanneer dit nodig is zullen helikopters van Defensie worden ingezet. Blushelikopters zijn niet eerder ingezet omdat bij aankomst en gebruiksklaar maken de duisternis al zou zijn ingevallen.

Update 21.35 uur
Strandpaviljoen Paal 29 in Schoorl loopt mogelijk gevaar. De aanwezige mensen zijn volgens de gemeente gewaarschuwd.

Update 21.20 uur
De brand in Zijpe is brandmeester

Update 20.45 uur
De brand in Zijpe is onder controle, maar nog niet brandmeester. Camping De Lepelaar loopt geen enkel risico meer. De brand in Schoorl breid zich uit richting de kust. Uit voorzorg zijn twee personen geëvacueerd uit een vakantiewoning.

Heeft u foto's van de brand MAIL ZE NAAR BLIK OP NIEUWS
Provincie:
Tag(s):