zaterdag, 12. februari 2011 - 12:58

Marine ruimt explosieven Eurogeul

De Koninklijke Marine ruimde de afgelopen twee weken vijf explosieven op de Noordzee. Deze bevonden zich in de drukbevaren aanvoerroute naar de Rotterdamse haven. De bommen werden geruimd door de mijnenjager
Hr.Ms. Hellevoetsluis.

“De Eurogeul en Noordhinder zijn drukbevaren aanvoerroutes naar de Rotterdamse haven”, vertelt de commandant van de mijnenjager, luitenant-ter-zee Sjoerd Feenstra. “Elk explosief vormt daar een reële bedreiging voor de scheepvaart”.

Met de Seafox, een zogenoemde Remotely Operated Vehicle (ROV), werden meerdere contacten gelokaliseerd en onderzocht. Vier explosieven werden op locatie vernietigd. Marineduikers brachten een explosieve lading aan op de bom, die vervolgens gecontroleerd tot ontploffing werd gebracht. Eén explosief bevond zich te dicht bij een pijpleiding. Deze zeemijn werd met een hefballon van de zeebodem getild en verplaatst naar een veilige locatie, om daar te worden vernietigd.

Mijnenvrij

Hoofdtaak van de mijnenjagers van de marine is het mijnenvrij houden van de zee, kustwateren en havenmondingen. Wekelijks treffen vissers daar nog mijnen aan uit de Tweede Wereldoorlog. Dat deze na ruim een halve eeuw nog steeds levensgevaarlijk zijn, werd duidelijk op 6 april 2005. Drie opvarenden van de Nederlandse visserskotter OD-1 kwamen die dag om het leven, toen een opgeviste vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog op het dek ontplofte.

Na dit incident werd de jacht op mijnen, bommen, granaten en torpedo’s in samenwerking met de Belgische zeemacht verhevigd. Ook de Nederlandse visserij werkt actief mee door opgeviste explosieven te markeren en te rapporteren aan de kustwacht. Mijnenjagers van de marine maken het explosief vervolgens onschadelijk.
Provincie:
Tag(s):