dinsdag, 11. januari 2011 - 15:22

Maximale werkstraf na inrijden op agent

Utrecht

Een 33-jarige man uit Veenendaal is door de rechtbank in Utrecht dinsdag veroordeeld tot een half jaar voorwaardelijke gevangenisstraf, een werkstraf van 240 uur en een rijontzegging van een jaar.

De man reed op zijn motor met 40 kilometer per uur in op een agent die hem wilde aanhouden, toen hij bij Utrecht op een vluchtstrook van de snelweg reed om een file in te halen. De agent werd hierbij niet geraakt.

De officier van justitie eiste twee weken geleden een jaar celstraf, waarvan de helft voorwaardelijk wegens poging tot doodslag. De rechtbank sprak de verdachte hiervan echter vrij en veroordeelde hem wegens poging tot zware mishandeling. Daarom legde de rechtbank een lagere straf op dan geëist.

Volgens de rechtbank bestond de aanmerkelijk kans dat — wanneer de agent geraakt zou zijn — hij zwaar lichamelijk letsel zou oplopen. In een enkel geval kan zo’n botsing zelfs tot de dood van het slachtoffer leiden, maar dat de kans daarop niet zo groot is dat deze ‘aanmerkelijk’ moet worden genoemd. Om te komen tot een bewezenverklaring van poging tot doodslag is deze aanmerkelijke kans wel vereist. De rechtbank woog daarbij ook mee dat de agent op het moment van het voorval een helm droeg

Aan de agent moet de verdachte 500 euro immateriële schadevergoeding betalen.
Provincie:
Tag(s):