zaterdag, 12. februari 2011 - 9:37

Maximum snelheid kan op veel meer wegen naar 130 km

Den Haag

Naar verwachting zal binnen vijf maanden de maximumsnelheid op acht snelwegen buiten de Randstad worden verhoogd naar 130 km/u.

Ook zal op verschillende plaatsen de snelheid van 100 naar 120 kilometer per uur gaan.

Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu start komende vier maanden een experiment op acht trajecten als opmaat naar de landelijke uitrol van hogere maximum snelheden. Daarbij is het nieuwe uitgangspunt een maximumsnelheid van 130 km/u.

De minister wil nog in deze kabinetsperiode realiseren dat minimaal op een derde van de A-wegen 130 km/u mag worden gereden.

Vanaf de zomer kan er al op delen van de A17, A32, A37 en A58 met 130 km/u worden gereden. Eerder werd gemeld dat er alleen 130 km/u zou mogen worden gereden op delen van de A2, A6, A7 en A16.

“Ik wil het meeste halen uit elke meter asfalt die we hebben aangelegd. Ook moeten snelheden beter aansluiten bij de belevenis van de weggebruiker. Als het rustig is, is een snelheid van 80 km/u niet te begrijpen”, aldus minister Schultz van Haegen. De minister verwacht dat rond een derde van alle snelwegen een snelheid van 130 km/u mogelijk moet zijn zonder grote investeringen in maatregelen voor leefomgeving. Op plekken waar vanwege de normen geen permanente verhoging mogelijk is, onderzoekt de minister een dynamische verhoging voor bepaalde tijdstippen op een dag. Op deze manier wordt voor elke snelweg in Nederland in kaart gebracht of de snelheid verhoogd kan worden naar 100, 120 of 130 km/u.

De verhoging van de maximumsnelheid vindt grotendeels buiten de Randstad plaats. „Daarbinnen lopen we sneller tegen de milieunormen aan, vanwege het drukke verkeer overdag”, verklaart de minister in de Telegraaf
Provincie:
Tag(s):