maandag, 20. juni 2011 - 8:37

Mbo'ers die spijbelen krijgen geen studiegeld meer

Den Haag

Vanaf het nieuwe schooljaar lopen meerderjarige mbo'ers die langdurig spijbelen het risico dat hun studiefinanciering wordt stopgezet. Dit schrijft de Telegraaf maandag.

Het ministerie van Onderwijs wil dat de ROC 's meer gebruik gaan maken van financiële sancties om zo schooluitval aan te pakken. De minister wil zo het probleem van de vroegtijdige schoolverlaters aanpakken.

Rotterdam is de eerste gemeente die deze aanpak streng wil gaat doorvoeren. De Rotterdamse onderwijswethouder Hugo de Jonge (CDA): "Studiefinanciering is geen op-de-bank-hangsubsidie. Scholieren die vroegtijdig van school gaan, hebben veel minder kans op een goede baan en zijn vaak afhankelijk van een uitkering”, aldus De Jonge.

Het Rijk wil deze kabinetsperiode het aantal vroegtijdig schoolverlaters terugbrengen van bijna 40.000 naar 25.000 per jaar. Het zijn vooral 18- en 19-jarige mbo-leerlingen die zonder diploma van school komen.

Spijbelaars op het mbo krijgen eerst waarschuwingen en moeten zich melden op school. Als ze dat binnen acht weken niet doen, raken ze hun studiefinanciering kwijt. Ook moeten ze een maand studiefinanciering terugbetalen.
Provincie:
Tag(s):