vrijdag, 13. mei 2011 - 11:46 Update: 08-07-2014 0:58

Medicatie kan overdracht hiv voorkomen

Voor het eerst is bewezen dat behandeling met hiv-medicijnen - naast de gunstige gezondheidseffecten - ook kan voorkomen dat geïnfecteerden het virus overdragen. Amerikaanse onderzoekers geven aan dat eerder beginnen met hiv-medicatie kan leiden tot 96 procent minder kans op overdracht van hiv.

Deze kennis is een belangrijke stap voor de preventie van hiv. 80% van alle infecties wordt veroorzaakt door seksueel contact. Als mensen eerder beginnen met medicijnen is de kans op overdracht van hiv kleiner.

Onderzoek
Het zes jaar durende onderzoek is uitgevoerd door wetenschappers van het Amerikaanse Instituut voor Allergie en Besmettelijke Ziekten. Ze onderzochten 1763 mensen met hiv en hun gezonde partners op vier continenten. De ene helft begon direct met het slikken van hiv-remmers, de andere helft wachtte tot de eerste gezondheidsklachten.

Tijdens het onderzoek raakten 28 partners besmet. Slechts n van hen kreeg het virus van iemand die direct was begonnen met de hiv-remmers. De onderzoekers zeggen dat de kans op verspreiding met 96 procent verkleind kan worden. Deze uitkomst is zo belangrijk dat de resultaten eerder bekend zijn gemaakt.

Sneller medicijnen
Vaak krijgen mensen met hiv pas medicijnen wanneer hun gezondheid achteruit gaat. Nu duidelijk is dat de medicijnen ook overdracht voorkomen, is het een logische stap om geïnfecteerden direct na ontdekking van de infectie te behandelen, en niet te wachten tot zij ziek worden.
Categorie:
Tag(s):