donderdag, 27. oktober 2011 - 14:08 Update: 08-07-2014 0:29

'Meer dan 2 kinderzitjes in auto niet mogelijk'

In grote auto’s is het niet altijd mogelijk om op alle zitplaatsen kinderzitjes vast te zetten. Dat blijkt uit een onderzoek van de ANWB in samenwerking met haar Europese zusterclubs.

De ANWB testte 20 gezinsauto’s om te zien of deze geschikt zijn om kinderen in te vervoeren. Op sommige posities in de auto is plaatsing van een kinderzitje volgens het instructieboekje van de auto niet toegestaan.

Een grote auto met veel zitplaatsen zegt niet altijd hoeveel kinderzitjes erin passen. Zo blijkt bij auto’s met een derde rij stoelen (7 persoons-uitvoering) een stoeltje niet eenvoudig te plaatsen. Ook is soms de veiligheidsriem te kort voor het kinderzitje. Sommige fabrikanten van kinderzitjes hebben daarom al een basisframe ontwikkeld waar het zitje in past. Het vastzetten van een kinderzitje voorin op de passagiersstoel is niet in alle situaties aan te raden doordat er een airbag zit. Een aantal fabrikanten verbiedt dit of raadt gebruik van een kinderzitje van het huismerk aan, om de veiligheid te waarborgen. De beste plek om kinderzitjes te plaatsen is achter de voorstoelen.

De ANWB raadt haar leden aan om bij de aanschaf van een auto de kinderzitjes en kinderen mee te nemen voor een testrit. Ook bij de aanschaf van kinderzitjes is het raadzaam deze in de auto te passen. Raadpleeg het instructieboekje van auto en kinderzitje.
Categorie:
Tag(s):