zondag, 16. januari 2011 - 14:41 Update: 08-07-2014 1:01

Meer dan 200 schepen vast op Rijn door gezonken zwavelzuurschip

Lorelei/Duitsland

De Nederlandse belangenvereniging voor vervoerders EVO maakt zich zorgen om de tot stilstand gekomen goederenstroom op de Rijn bij Lorelei. ‘Het donderdagochtend daar gezonken schip blokkeert de vaart van inmiddels al meer dan 200 schepen’, meldt de organisatie zondag.

'Dit betekent dat de goederenstroom daar volledig tot stilstand is gekomen. Daar komt nog bij dat twee van de drijvende bokken die onderweg zijn vanuit Nederland ook stilliggen omdat zij door het hoge water niet onder de bruggen doorkunnen bij Duisburg. Deze drijvende bokken worden op zijn vroegst midden komende week bij het gezonken schip verwacht', aldus EVO.

Bovendien valt de blokkade ook nog eens samen met een hoogwatergolf, die afgelopen nacht het hoogste punt heeft bereikt. Het waterpeil is dusdanig hoog, dat alleen daardoor de scheepvaart ook al is stilgelegd. De verwachting is dat dinsdag het water zover gezakt zal zijn, dat het scheepvaartverbod vanwege hoogwater weer wordt opgeheven.

Echter, dit geldt niet bij de Lorelei omdat eerst bij daglicht voorzichtig getest wordt met een paar stroomopwaarts varende schepen of het verantwoord is langs het gezonken schip te varen. Reden hiervoor is dat de vaarwegbeheerder geen enkel risico wil lopen dat de positie van het nu aan een ponton verankerd schip gevaar loopt.

Vrijdag is in het water namelijk een geringe lekkage van zwavelzuur is gemeten. Als dan de drijvende bokken zijn gearriveerd, volgt nog een uitermate gevaarlijke en lastige berging van het met 2400 ton zwavelzuur geladen 105 meter lange schip.
Categorie:
Tag(s):