zaterdag, 5. maart 2011 - 23:08

Meer dan de helft van burgemeesters en wethouders doelwit van intimidatie en geweld

Uit een uitzending van Zembla die zaterdagavond bij de Vara werd uitgezonden,
blijkt dat meer dan de helft van alle burgemeesters en wethouders het doelwit is van intimidatie en agressie, soms zelfs met grof geweld.

Uit gesprekken met bestuurders komt naar voren dat de bedreigingen niet alleen grote invloed hebben op het persoonlijke leven van de bestuurder, maar vaak ook de besluitvorming van die bedreigde burgemeesters, wethouders of raadsleden beïnvloedt.

Zo probeerde toenmalig burgemeester R. van der Bie van de gemeente Moordrecht in 2004 de druk te weerstaan van Molukkers die haar ernstig bedreigden, omdat ze het niet eens waren met het gemeentebeleid over de toewijzing van woningen.

Tegelijkertijd deden collega-bestuurders, die ook werden bedreigd, toezeggingen aan de Molukse gemeenschap. ‘Daarmee diskwalificeer je degene die zich wel aan de regels houdt. En je diskwalificeert jezelf, want waar sta je voor? Hoe betrouwbaar ben je als bestuurder, als overheid?’, aldus Van der Bie. Als gevolg van de bedreigingen stapte Van der Bie uit het openbaar bestuur om er nooit meer in terug te keren.

S. Bolten, voorzitter van de Wethoudersvereniging zegt in de uitzending: ‘Het is altijd een bedreiging van onze democratische besluitvorming, want mensen houden er toch rekening mee dat hen iets kan overkomen, of hun gezin’.

Geen onderzoek naar beïnvloeding
Dat bestuurders worden beïnvloed door intimidatie en geweld staat ook in het rapport ‘Bedreigd Bestuur’ van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Maar naar de invloed ervan op de besluitvorming van bedreigde bestuurders is nooit onderzoek gedaan. Wel staat vast dat in de loop der jaren een aantal lokale politici hun functie heeft neergelegd na bedreigingen.
Provincie:
Tag(s):