maandag, 24. januari 2011 - 8:33

Meer ziekenhuisopnames door vuurwerk

Amsterdam

Tijdens de afgelopen jaarwisseling heeft het vuurwerk geleid tot meer ziekenhuisopnames. Het aantal steeg van 54 naar 121 opnames.

Het aantal mensen dat zich vanwege vuurwerk op de Eerste Hulp moest laten behandelen daalde van 770 naar 710 personen. Dit maakt de Stichting Consument en Veiligheid maandag bekend, zo melden verschillende media.

Het aantal behandelingen op de Eerste Hulp daalde met 9 procent. Maar 17 procent van de gewonden moest wel worden opgenomen in het ziekenhuis. Dat is het hoogste aantal ziekenhuisopnames van de afgelopen tien jaarwisselingen. Oogletsel en brandwonden waar het vaakst oorzaak van de opname.

Tijdens de afgelopen jaarwisseling kwamen twee mensen om het leven door vuurwerk. Een 17-jarige jongen uit Tolbert overleed door een zelfgemaakte vuurwerkbom en een 13-jarige jongen uit Utrecht kwam op een camping in Harderwijk om het leven doordat in zijn nabijheid een mortierbom verkeerd werd afgeschoten.

Het komt steeds vaker voor dat mensen zwaar knalvuurwerk gebruiken om er vuurwerkbommen van te maken, zo meldt de Stichting Consument en Veiligheid. Zij pleit dan ook voor een Europees verbod op het in de handel brengen van zwaar knalvuurwerk.

Veel mensen onderschatten nog de gevaren van zwaar illegaal knalvuurwerk en zelfgemaakte bommen. Consument en Veiligheid vindt dat de vuurwerkcampagne zich volgend jaar hierop zou moeten richten.

Ook zou de campagne zich op een breed publiek moeten richten en niet alleen op jongeren. Stichting Consument en Veiligheid:„Het ongeval in Harderwijk illustreert dat het echt niet alleen jongeren zijn die in de fout gaan met zwaar knalvuurwerk".
Provincie:
Tag(s):