vrijdag, 18. februari 2011 - 18:56 Update: 08-07-2014 0:31

Meisjes vaak gechanteerd met webcamfilmpjes

Van de jongeren onder de achttien jaar die contacten hebben op internet leidt ruim een kwart van die contacten tot onaangename gevolgen. Dit meldt het programma Nieuwsuur.

Soms gaat het om contacten tussen tieners (vaak meisjes) en oudere mannen die zich voordoen als tiener (grooming), maar vaak eindigt het contact tussen leeftijdsgenoten, dat eerst onschuldig begon, in bedreigingen en chantage.

Het contact begint vaak heel aangenaam. De oudere jongen weet een gevoel van vertrouwen bij het meisje op wekken. Hij luistert naar haar en geeft haar steun. Vaak zijn jongeren goedgelovig en nemen ze alles aan.

"De eerste keer was zo leuk", zegt een meisje in de uitzending. Maar dan komt het moment dat de jongen eisen gaat stellen en vraagt of het meisje zich voor de webcam wil uitkleden. Bij weigering vertoont de aanvankelijk begripvolle jongen ineens een afstandelijk, boos gedrag en dwingt zo het meisje te doen wat hij wil. Is het filmpje eenmaal gemaakt, wordt vaak gedreigd met verspreiding van het filmpje. Om dat tegen te gaan, moet het meisje geld betalen.

Bij het meldpunt zijn vorig jaar 327 klachten over seksueel misbruik op internet binnengekomen.
Categorie:
Tag(s):