donderdag, 21. april 2011 - 9:10 Update: 08-07-2014 0:59

"Mensheid valt uiteen in drie types darmflora"

Brussel

Het darmstelsel van elke mens behoort tot één van drie duidelijk te onderscheiden types darmflora, vergelijkbaar met bloedgroepen. Die types zijn onafhankelijk van ras, land van herkomst of voeding. Dat blijkt uit nieuw metagenomics onderzoek van een internationaal consortium van wetenschappers, waaronder Antwerpenaar Jeroen Raes, verbonden aan VIB en Vrije Universiteit Brussel.

Metagenomics is de studie van het genetisch materiaal van complete ecosystemen, in dit geval de darm van de mens. Het toptijdschrift Nature pakt uit met de resultaten.

"De drie darmtypes zouden een verklaring kunnen vormen waarom de opname van medicijnen en voedsel verschilt tussen mensen," zegt Antwerpenaar Jeroen Raes, een van de twee hoofdonderzoekers in de studie en verbonden aan VIB en Vrije Universiteit Brussel. "Deze kennis kan de basis vormen van therapieën op maat. Behandeling en dosis zouden mee bepaald worden aan de hand van het darmtype van de patiënt."

Betere kennis over de darmtypes kan ook leiden tot andere geneeskundige toepassingen, zoals het vroegtijdig opsporen van darmkanker, de ziekte van Crohn en de nefaste gevolgen van zwaarlijvigheid.
Categorie:
Tag(s):