woensdag, 16. februari 2011 - 10:24

Meppel verdient opnieuw titel Fairtrade Gemeente

Meppel

Meppel mag zich nog een jaar Fairtrade Gemeente noemen. Vorige week maakte de jury bekend dat Meppel de titel opnieuw verdiend heeft. Meppel werd vorig jaar vijfde Fairtrade Gemeente van Nederland. De behaalde titel werd toen feestelijk gevierd in Schouwburg Ogterop. De Werkgroep Fairtrade Meppel heeft voldoende activiteiten georganiseerd. De jury was onder de indruk van het enthousiasme van de werkgroep Fairtrade Meppel.

De Werkgroep heeft het afgelopen jaar aangehaakt bij verschillende evenementen, waaronder de Week van de Smaak, de Fairtrade Week. Ook is CSG Dingstede hard op weg om de titel van Fairtrade School te behalen. Inmiddels zijn er dertien Fairtrade Gemeenten in Nederland. In Drenthe is Meppel de enige gemeente die de titel heeft behaald.

De jury is van mening dat Meppel de campagne eigen heeft gemaakt en activiteiten blijft ontwikkelen en nieuwe partijen weet te betrekken bij fairtrade. Aandachtpunten voor het komende jaar zijn horeca en maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). De jury adviseert om bijvoorbeeld een structureel initiatief op te zetten op het gebied van MVO. De werkgroep neemt het juryadvies mee in de plannen voor 2011. Wethouder Ton Dohle: “Het is mooi dat Meppel een actieve werkgroep heeft die zich inzet voor fairtrade initiatieven in de gemeente. Het leeft steeds meer in Meppel. Doordat er gejureerd wordt moet je er aan blijven werken om de titel opnieuw te verdienen. Dat maakt het een serieuze titel, er moet blijvend aandacht zijn voor fairtrade.”

De Werkgroep Fairtrade Meppel is op zoek naar nieuwe leden met affiniteit met fairtrade en het leuk vinden om mee te denken, activiteiten te organiseren en uit te voeren. Geïnteresseerden kunnen voor meer informatie contact opnemen met Marjan Mulder, secretaris van de werkgroep via m.mulder@meppel.nl.

‘Fairtrade Gemeente’ is een eervolle titel die aangeeft dat de plaatselijke gemeenschap bijzonder veel aandacht besteedt aan fairtrade. Een gemeente kan de titel verdienen als ze aantonen dat zij aan zes campagnecriteria voldoen. Een onafhankelijke jury onder leiding van Jan Pronk beoordeelt of gemeenten voldoen aan deze criteria. De Fairtrade Gemeente campagne in Nederland is een initiatief van de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels, Stichting Max Havelaar en ontwikkelingsorganisatie ICCO.
Provincie:
Tag(s):