zaterdag, 15. januari 2011 - 16:56

Militairen redden satellietwagen RTV Oost van wassende water

Het leger heeft vrijdagmiddag in Fortmond een satellietwagen van de regionale omroep RTV Oost, die door het stijgende water vast was komen te staan, uit het water gehaald.

Het water van de IJssel was zo gestegen dat Fortmond een eiland was geworden en de enige weg naar het dorp onbegaanbaar was. Een cameraman en een presentator van RTV Oost die met hun satellietwagen drie dagen op Fortmond waren om verslag te doen van de wateroverlast, werden zelf ingesloten door het water. Omdat de satellietwagen volgende week weer gebruikt moet worden, was het voor de omroep noodzakelijk om de hulp van militairen in te roepen. Die wilden hun medewerking wel geven.

Het was voor de militairen vrijdagmiddag stevig aanpoten, want het water steeg met de minuut. Even leek het er zelfs op dat de hele operatie door het sterk wassende water, de stroming en de wind moest worden afgeblazen, maar uiteindelijk zette de dieplader zich dan toch voorzichtig in beweging om de satellietwagen naar de vaste wal te brengen. De militairen vonden het een mooie oefening.

De militairen hebben ook een legerjeep, die niet meer terug kon komen vanaf het eiland, in veiligheid gebracht. Een camper van RTV Oost moest wel op Fortmond, het buurtschap dat bij het Overijsselse Olst ligt, achterblijven.

De bewoners van het dorp worden, zolang het water zo hoog staat, met een boot heen en weer gevaren naar de vaste wal. Zij mogen hun auto’s met vergunning aan de weg laten staan.
Provincie:
Tag(s):