vrijdag, 11. maart 2011 - 8:00

Militairen vrijgelaten uit Libië

Den Haag

De 3 militairen die in Libië werden vastgehouden zijn vannacht vrijgelaten. Minister van Defensie Hans Hillen: " Wij zijn zeer verheugd. Onze mensen zijn veilig, wat een prachtig nieuws.” Direct na de vrijlating is hun familie op de hoogte gesteld.

“We feliciteren onze 3 marinemensen van harte met hun terugkeer en natuurlijk hun naaste familie, vrienden en collega’s. Dank aan alle medewerkers van Defensie, maar zeker ook onze collega’s van Buitenlandse Zaken voor hun tomeloze inzet om onze collega’s vrij te krijgen. Ze hebben een mooie klus geklaard. Daar mogen ze trots op zijn”, aldus minister Hillen.

De minister bedankt ook de Nederlandse bevolking: “We hebben veel steunbetuigingen gekregen. Dat doet goed. Dat geeft steun.”


“Wat deze militairen hebben meegemaakt, is niet niks. Militairen worden getraind op dit soort situaties en de Lynx-bemanning is zeer ervaren. Maar als oefenscenario’s werkelijkheid worden, is dat natuurlijk zeer ingrijpend”, aldus Hillen.

Evacuatie-operatie
De boordhelikopter van Hr. Ms. Tromp werd op 27 februari tijdens een consulaire evacuatie-operatie aan de grond gehouden door een gewapende Libische eenheid van het huidige regime. De bemanningsleden werden met 2 evacués vastgehouden. De evacués zijn vorige week al vrijgelaten. Alles is in het werk gesteld om de militairen zo snel mogelijk veilig het land uit te krijgen. Over de vrijlating heeft intensief diplomatiek overleg plaatsgevonden.

Terugkeer Nederland
Volgens de minister zijn de militairen goed en correct behandeld. Vanmorgen kwamen ze aan in Athene, binnenkort keren ze terug naar Nederland.
Provincie:
Tag(s):