woensdag, 9. november 2011 - 9:12

Minder etiketjes op probleemkinderen

Den Haag

CDA-staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten-Hyllner van Volksgezond wil minder etiketjes op kinderen met problemen plakken en ook minder medicalisering. In plaats daarvan moeten kinderen en hun ouders volgens haar beter leren omgaan met gedragsproblemen en tegenvallende prestaties.
Dit schrijft de Volkskrant woensdag.

In de krant zegt de staatssecretaris dat de jeugd in de laatste jaren geproblematiseerd is.' Elk probleem moest gediagnosticeerd met een etiket: adhd, pdd-nos, dyscalculie, tot hypersensitiviteit aan toe. Als zo'n etiket is geplakt wordt door de overheid hulp aangeboden. Daar moeten we van af. Nu moeten we ontproblematiseren. Die etiketjes moeten er weer af.'

Het is geen kwestie van ontkennen van het probleem maar ermee leren omgaan en ermee leren leven. De staatssecreataris wil 'uitgaan van de kracht van het individu en het gezin. Omdat sommige gezinnen de lat erg hoog leggen, moeten kinderen overpresteren. Altijd een 8 halen, terwijl een 7 soms ook goed moet kunnen zijn. Dan raken kinderen overprikkeld en overvraagd, zo vindt de staatssecretetaris.

In de kabinetsplannen krijgen de gemeenten een sleutelrol in de jeugdzorg. Zij worden verantwoordelijk voor de aanpak van problemen in gezinnen. Nu ligt dat nog versnipperd bij vier ministeries, de provincie en gemeenten.

De Centra voor Jeugd en Gezin, die elke gemeente moet inrichten, gaan probleemjongeren en ouders begeleiden. Deze centra moeten laagdrempelig zijn. Ook zullen de consultatiebureaus er worden gevestigd zodat alle ouders en kinderen er van jongs af komen. Het budget van 3 miljard euro wordt samengevoegd en aan de gemeenten overgedragen.
Provincie:
Tag(s):