donderdag, 22. december 2011 - 19:51

Minder gifsoorten op groente en fruit supermarkten

Amsterdam

Groenten en fruit eten is gezond. Groenten en fruit zonder resten van giftige bestrijdingsmiddelen zijn gezonder. Gelukkig heeft vijf jaar ‘Weet wat je eet-campagne’ er voor gezorgd dat groente en fruit in Nederlandse supermarkten schoner zijn geworden.

In 2010 zaten er veel minder gifstoffen op groente en fruit dan vijf jaar daarvoor. Tegelijk werd het aantal overschrijdingen helaas niet teruggedrongen.
Gifvrije groente en fruit eten is gezond. Gelukkig zaten er in 2010 veel minder gifsoorten op groente en fruit ten opzichte van 2005: gemiddeld 1,5 in plaats van 2 gifsoorten per product.

Dat betekent helaas niet dat er veel minder producten met bestrijdingsmiddelen zijn aangetroffen. Het percentage steeg in 2010 naar 67% in plaats van 66%. Gelukkig waren er (iets) minder overschrijdingen van de gezondheidsnorm voor jonge kinderen: 14 in plaats van 16. Het aantal wetsovertredingen is, ondanks de eerdere versoepeling van EU regels weer gestegen.

Vrijwel alle supermarkten hebben hun residu-beleid aangescherpt. Nu doen supermarkten het beter dan andere groenten- en fruitverkopers als het gaat om het aantal gezondheidsrisico’s (0,1% respectievelijk 0,4%) en wetsovertredingen (2% respectievelijk 11%).

Ander goed nieuws is dat Nederlandse groenten en fruit over het algemeen schoner zijn dan geïmporteerde groenten en fruit. Alleen de andijvie zorgt ervoor dat Nederland niet in de top-5 is beland. Op fruit zitten minder gifsoorten dan in voorgaande jaren.
Provincie:
Tag(s):