dinsdag, 25. januari 2011 - 9:03

Minister wil einde aan verjaring van zware misdrijven

Den Haag

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie vindt het onwenselijk dat daders van bijvoorbeeld verkrachting, mensensmokkel en doodslag enkel door tijdsverloop aan hun straf kunnen ontkomen.

Vervolging van zware delicten moet altijd mogelijk zijn. Daarom schaft hij de verjaring af van misdrijven waar een gevangenisstraf van twaalf jaar of meer op staat. Dat geldt eveneens voor ernstige zedenmisdrijven met kinderen. Nu verjaren alleen de misdrijven met levenslange gevangenisstraf niet.
Verder wordt de verjaringstermijn verlengd van misdrijven met een gevangenisstraf van acht jaar of meer. Die termijn wordt 20 jaar, in plaats van de huidige 12 jaar. Hieronder vallen onder meer zware mishandeling en diefstal met geweld.

De minister vindt het gerechtvaardigd de verjaringstermijn voor zware delicten af te schaffen. De maatschappelijke behoefte om daders te straffen blijft ook na zeer lange tijd nog bestaan, zeker bij slachtoffers en nabestaanden. Bovendien raken deze misdrijven ook in brede zin het vertrouwen in de rechtsorde en de veiligheidsbeleving van burgers.
Provincie:
Tag(s):