vrijdag, 29. april 2011 - 21:32

MIVD: aandacht voor Afghanistan en piraterij

Den Haag

De Militaire Inlichtingen- en Veiligheids Dienst (MIVD) heeft zich het afgelopen jaar vooral gericht op de Nederlandse operaties in Uruzgan en de anti-piraterijmissies voor de kust van Somalië. Dat blijkt uit het vrijdag verschenen publieke jaarverslag over 2010.

In Afghanistan ondersteunde de MIVD de krijgsmacht bij het uitvoeren en afbouwen van de operatie in Uruzgan en bij het voorbereiden van de politietrainingsmissie in Kunduz.

Piraterij/b>
Het andere grote aandachtsgebied van de MIVD was de zee rond Somalië, ter ondersteuning van de antipiraterij missies Atalanta (EU) en Ocean Shield (NAVO) van de Koninklijke Marine. Nederland voerde gedurende een groot deel van 2010 het commando over de maritieme NAVO-missie.

Daarnaast heeft de MIVD met inlichtingen ondersteuning geleverd aan de militaire aanwezigheid in het Caraïbisch gebied, aan de Nederlandse militaire bijdragen op de Balkan, het Midden-Oosten en delen van Afrika.

Verder was er aandacht voor de nucleaire programma's van Iran en Noord-Korea. Tot slot heeft de MIVD zich ook in 2010 gericht op traditionele, maar nog altijd actuele onderwerpen als terrorisme, antimilitarisme, radicaal islamisme, rechts-extremisme en contraspionage in relatie tot de krijgsmacht.
Provincie:
Tag(s):