vrijdag, 3. juni 2011 - 9:01

Mladic krijgt 30 dagen uitstel voor pleidooi

Den Haag

Vrijdag 3 juni, is de Bosnische-Servische oud-generaal Ratko Mladic voor het eerst voor de rechters van het Joegoslavië-tribunaal verschenen.

Update 13.00 uur
Mladic reageerde 'geschokt' op de aanklachten die vrijdag tegen hem zijn voorgelezen en wilde daar niets weten. Vervolgens heeft Mladic de 30 dagen uitstel gekregen, waar hij om had gevraagd, om hem de kans te geven zijn pleidooi beter voor te bereiden.

Bij het afhandelen van de formaliteiten bleek dat de gegevens van de geboortedatum en -plaats die de rechtbank noemde volgens Mladic niet klopten. De rechtbank gaf aan deze gegevens te gaan verifiëren.

Eerdere berichtgeving
Om 10.00 uur staat de eerste zitting gepland tegen Mladic die afgelopen dinsdag werd uitgeleverd door Servië aan het het Joegoslavië-Tribunaal en 's avonds rond 21.23 uur aankwam in de Scheveningse gevangenis in Den Haag.

Bezwaar afgewezen
De rechtbank in Servië wees dinsdagmiddag zijn bezwaar tegen uitlevering aan het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag af. Advocaat Saljic dacht de oud-generaal voor het Joegoslavië-tribunaal weg te kunnen houden omdat Mladic te ziek zou zijn. De rechter dacht daar anders over. In later berichtgeving van zijn advocaat zou Mladic lymfklierkanker hebben en daarvoor al een paar keer zijn behandeld.

Proces Joegoslavië-tribunaal
Het Joegoslavië-tribunaal beschuldigt Mladic van volkerenmoord, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden.

Held
Voor velen is de oud-generaal nog steeds een held. Zondag vond in Belgrado nog een demonstratie plaats waarin radicale Servische nationalisten de regering opriep ‘hun held’ niet uit te leveren.
Provincie:
Tag(s):