dinsdag, 31. mei 2011 - 16:24

Mladic vrijdag voor rechter

Scheveningen

De Bosnische-Servische oud-generaal Ratko Mladic is dinsdagavond vermoedelijk rond 21.23 uur geland met een politiehelikopter op de binnenplaats van de Scheveningse gevangenis. Het Joegoslavië tribunaal heeft zijn aankomst in de gevangenis inmiddels bevestigd.

Update woensdag 09.30 uur
De eerste dag van de rechtszaak waarbij Mladic voor de rechter moet verschijnen is aanstaande vrijdag 3 juni om 10.00 uur.
Dit meldt het Joegoslavië tribunaal woensdag.

Update 21.15 uur
Nadat het vliegtuig met Mladic rond 19.45 uur de hangar was binnengereden stegen er rond 21.08 uur tegelijkertijd twee politiehelikopters op van het vliegveld en vlogen richting de Scheveningse gevangenis. Ook reden er een aantal geblindeerde busjes en auto’s met daarin leden van het arrestatieteam van de politie vanaf het vliegveld richting de gevangenis.

Rond 21.23 uur kwamen de politiehelikopters aan bij de hoogomheinde Scheveningse gevangenis. Een van de helikopters landde op de binnenplaats. Mladic bevond zich waarschijnlijk in deze helikopter en is nu dus aangekomen en zal hij in zijn cel worden gezet in afwachting van zijn proces.

Eerdere berichtgeving
Na de landing is het kleine toestel een hangar binnengereden. Op het vliegveld waren reeds eerder rond 18.00 uur twee helikopters van de politie aangekomen.

Na de landing is het kleine toestel een hangar binnengereden. Op het vliegveld waren reeds eerder rond 18.00 uur twee helikopters van de politie aangekomen.

Direct nadat het nieuws over de uitlevering van Ratko Mladic aan het Joegoslavië tribunaal bekend werd, hebben zich vanmiddag al de eerste media verzameld bij de gevangenispoort in Scheveningen. In een zijvleugel van de gevangenis die speciaal voor het Joegoslavië-tribunaal is gereserveerd, zal Mladic in afwachting van zijn proces verblijven.

Media-circus
Cameraploegen en fotografen uit binnen- en buitenland hopen bij aankomst van de Bosnisch-Servische oud-generaal een glimp op te kunnen vangen.

De politie heeft inmiddels maatregelen getroffen om alles rondom het complex in goede banen te leiden. Zo is er een speciaal persvak ingericht, zodat de pers het verkeer niet kan hinderen langs het complex.

Bezwaar afgewezen
De rechtbank in Servië wees dinsdagmiddag zijn bezwaar tegen uitlevering aan het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag af. Advocaat Saljic dacht de oud-generaal voor het Joegoslavië-tribunaal weg te kunnen houden omdat Mladic te ziek zou zijn. De rechter dacht daar anders over.

Proces Joegoslavië-tribunaal
Het Joegoslavië-tribunaal beschuldigt Mladic van volkerenmoord, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden.

Held
Voor velen is de oud-generaal nog steeds een held. Zondag vond in Belgrado nog een demonstratie plaats waarin radicale Servische nationalisten de regering opriep ‘hun held’ niet uit te leveren.
Provincie:
Tag(s):