donderdag, 2. juni 2011 - 10:54 Update: 08-07-2014 0:58

'Mobieltjes kunnen kanker veroorzaken'

De Wereldgezondheidsdienst (WHO) waarschuwt dat de straling van mobiele telefoons kanker kan veroorzaken. Dit op basis van "beperkt bewijs".

Volgens de onderzoekers is de elektromagnetische radio-straling van gsm’s en smartphones ‘mogelijk kankerverwekkend voor mensen’.
Het gebruik van mobiele telefoons, en het opvangen van de straling daarvan, kan volgens het IARC een verhoogd risico met zich meebrengen voor gliomen. Dat is een vorm van hersenkanker.

De WHO slaat alarm nu mobiele telefoons een gemeengoed is. “Dit is relevant voor de volksgezondheid, vooral voor gebruikers van mobiele telefoons, aangezien het aantal gebruikers groot en groeiende is, met name onder jongeren en kinderen”, stelt het IARC.
Internationale experts en wetenschappers oordelen dat er op dit moment nog te beperkt bewijs is dat de straling van mobiele telefoons vormen van kanker kan veroorzaken.

De IARC-werkgroep die het daadwerkelijke onderzoek heeft verricht kwantificeert het risico niet. De WHO-onderafdeling verwijst hiervoor wel naar een eerder onderzoek, dat liep tot 2004. Uit dat zogeheten Interphone-onderzoek bleek al dat de zwaarste gebruikers van mobiele telefoons een 40 procent hogere kans op gliomen hebben. Dit zijn gebruikers die hun mobiele telefoon gemiddeld 30 minuten per dag hebben gebruikt over een periode van 10 jaar.
Categorie:
Tag(s):