zaterdag, 27. augustus 2011 - 9:41

Mogelijk 30 jaar cel voor Joran van der Sloot

Het Openbaar Ministerie in Peru heeft 30 jaar gevangenisstraf geëist tegen Joran van der Sloot. Dat liet een woordvoerder van het OM vrijdagmiddag (lokale tijd) weten aan het ANP, zo melden verschillende media.

Joran van der Sloot wordt ervan verdacht op 30 mei 2010 de 21-jarige Peruaanse Stephany Flores om het leven te hebben gebracht op zijn hotelkamer.

Procureur Miriam Zully Riveros Castellares eist naast een celstraf voor Joran ook een schadevergoeding. Volgens het OM dient Van der Sloot 200.000 Peruaanse soles, omgerekend ongeveer 51.000 euro, te betalen.

Van der Sloot heeft de moord altijd ontkend. Eerder gaf zijn advocaat aan dat Stephany's dood het gevolg was van een uit de hand gelopen ruzie. Dat zou betekenen dat er geen sprake is van moord, maar van doodslag. Daarop staat in Peru een gevangenisstraf van 3 tot 5 jaar.
De familie Flores denkt dat Van der Sloot uit was op geld.

Ook tegen drie taxichauffeurs die Van der Sloot naar de grens met Chili brachten, is een aanklacht geformuleerd. Tegen hen eist het OM vijf jaar gevangenisstraf en een betaling van elk 50000 soles (13000 euro) wegens het tegenwerken van Justitie.

Van der Sloot werd kort na zijn vluchtpoging opgepakt en aan Peru uitgeleverd. Hij zit nu vast in de zwaarbewaakte Miguel Castro Castro gevangenis in Lima.

Er bestaat een kans dat Van der Sloot eind december wordt vrijgelaten als zijn proces dan nog niet van start is gegaan. Nu de aanklacht van het OM is geformuleerd -de rechtbank maande justitie vorige week tot haast- is de kans vergroot dat het proces voor die tijd van start gaat.
Provincie:
Tag(s):