vrijdag, 9. september 2011 - 12:54 Update: 08-07-2014 0:56

Mogelijk nieuwe behandeling voor astma door genetische ontdekking

Amsterdam

Onderzoekers van het Nederlands Tweelingen Register (NTR) van de Vrije Universiteit Amsterdam werkten mee aan een internationale studie die twee genetische varianten in kaart bracht die van invloed zijn op astma.

De onderzoekers hebben door deze ontdekking aanwijzingen dat bepaalde medicijnen tegen reumatoïde artritis ook effectief kunnen zijn tegen astma, zo publiceren zij vrijdag in het zeer prestigieuze medische tijdschrift The Lancet.

DNA van astmapatiënten anders
Een grote groep internationale onderzoekers vergeleek het DNA van duizenden astmapatiënten met het DNA van personen die niet aan deze aandoening lijden. Zij vonden twee gebieden in het DNA die steeds verschilden tussen astmatische en niet-astmatische personen. Deze gebieden liggen op het gen IL6R op chromosoom 1 en bij het gen GARP op chromosoom 11.

Medicijnen reumatoïde artritis
Eén van deze twee genen, IL6R (interleukine 6 receptor), is buitengewoon interessant omdat het een rol speelt in het immuunsysteem en bij ontstekingen. Het gen is in verband gebracht met verscheidene aandoeningen, waaronder reumatoïde artritis, een auto-immuunziekte die voor ernstige gewrichtsontstekingen zorgt.

De wetenschappers ontdekten dat astmapatiënten meer van dit eiwit produceren dan mensen zonder astma, wat bij astmapatiënten mogelijk tot luchtweginfecties leidt. Deze uitkomst suggereert dat medicijnen tegen reumatoïde artritis die de interleukine 6 receptor blokkeren, ook onderzocht zouden kunnen worden op hun bruikbaarheid tegen astma.

Ontdekking kan leiden tot nieuwe medicijnen
Volgens VU-hoogleraren Eco de Geus en Dorret Boomsma van het NTR biedt deze studie belangrijke nieuwe inzichten in de biologische oorzaken van astma, die nog grotendeels onbekend zijn. De Geus: “Deze ontdekking kan bijdragen aan de verdere ontwikkeling van nieuwe medicijnen voor de behandeling van astma.”
Categorie:
Tag(s):