vrijdag, 23. september 2011 - 8:59 Update: 08-07-2014 0:56

Mogelijk revolutionaire doorbraak met CERN-metingen sneller dan het licht

Genève

Bij de zogenaamde OPERA-experimenten door CERN bij Genève denken wetenschappers na 15000 proefmetingen dat het is gelukt om deeltjes, zogenaamde neutrino's, sneller dan het licht te laten gaan. Dit heeft CERN vrijdag bekendgemaakt.

Experiment
Bij het experiment werden de neutrino’s vanuit het CERN over een afstand van 730 kilometer naar het Italiaanse Gran Sasso gebergte geleid. Volgens de wetenschappers lijkt het er nu op dat de neutrino’s met een factor van 0,00002 sneller lijken te zijn gegaan dan de snelheid van het licht die exact 299.792458 meter per seconde bedraagt.

Revolutie
De opzienbarende resultaten zouden, wanneer zij werkelijk kloppen, een revolutie betekenen voor de huidige fundamentele natuurwetten. Deze natuurwetten, waarbij Albert Einstein volgens zijn relativiteitstheorie er van uit gaat dat niets sneller kan gaan dan het licht, zouden dan moeten worden herzien.

Tijdreizen toch mogelijk?
Indien de metingen blijken te kloppen dan zou er in theorie kunnen worden gereisd in de tijd. Het CERN is vooralsnog behoudend en heeft ter controle de testgegevens voorgelegd bij collega-wetenschappers in Amerika en Japan. Zij zijn gevraagd de proef te herhalen om zo een onafhankelijke bevestigingen te krijgen van de CERN-metingen.
Categorie:
Tag(s):