woensdag, 26. oktober 2011 - 8:39

Mogelijk toch ontslag voor klokkenluiders Defensie

Voor een groep klokkenluiders bij de Defensie Materieel Organisatie (DMO) dreigt toch ontslag. Dit schrijft de Volkskrant woensdag.

Tegenover een onderzoekscommissie getuigden de klokkenluiders eerder over zelfverrijking, diefstal en intimidatie bij hun onderdeel. Deze onderzoekscommissie was door minister Hans Hillen in het voorjaar ingesteld nadat er in Volkskrant verhalen waren verschenen over deze misstanden, maar ook over de manier waarop defensie probeerde de klokkenluiders van CAMS Force Vision te dwarsbomen. Hillen had de Tweede Kamer in maart nog toegezegd dat de klokkenluiders beschermd zouden worden tegen negatieve gevolgen van hun eerlijkheid.

De klokkenluiders zijn lid van de CAMS Force Vision, dat zwaar beveiligde defensiesoftware en maritieme wapensystemen ontwikkelt. De kritische werknemers hebben in de afgelopen weken volgens de Volkskrant te horen gekregen dat zij na een reorganisatie niet mogen terugkeren bij CAMS Force Vision.
Daarop zouden zij volgens verschillende bronnen bij DMO als laatste redmiddel minister Hillen een brandbrief hebben geschreven. Na ontvangst van de brandbrief heeft de minister besloten een nieuw, extern onderzoek te laten uitvoeren naar de wijze waarop defensie probeerde de klokkenluiders van CAMS Force Vision te dwarsbomen.

Onduidelijk is waarom er nu een nieuw, extern onderzoek nodig zou zijn. Betrokkenen denken dat Hillen is geschrokken van de brief van de klokkenluiders, en zeker wil weten of de DMO zijn toezeggingen aan de Tweede Kamer nakomt.

Volgens Kamerlid Jasper van Dijk (SP) toont de gang van zaken aan dat Hillen zijn departement totaal niet onder controle heeft. Hij heeft over deze kwestie een debat aangevraagd.
Angelien Eissink (PvdA) vindt dat Hillen de toezegging aan de kritische werknemers moet nakomen. Ze juicht toe dat Hillen in actie komt.
Provincie:
Tag(s):