maandag, 7. november 2011 - 17:58

Moordenaar Sandra Hazeleger krijgt 12 jaar cel

Utrecht

Een 50-jarige man uit Soesterberg is maandag door de rechtbank in Utrecht veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 jaar. 'De rechtbank achtte hem schuldig aan moord op zijn levenspartner Sandra Hazeleger', meldt de rechtbank maandag.

De rechtbank oordeelde dat er in deze zaak sprake was van moord. De man bracht het slachtoffer op 26 februari dit jaar om het leven door haar in hun woning in Soesterberg met een hondenriem te wurgen.

De man vertelde kort na de moord tot twee keer toe aan de politie dat hij de riem nog een keer had aangetrokken nadat hij haar even later het huis uit had gedragen en zag dat zij nog ademde. De reden hiervoor was volgens de man dat hij bang was zijn kinderen niet meer te kunnen zien.

Later zei hij zich niet meer te kunnen herinneren de riem voor een tweede keer te hebben aangetrokken. De rechtbank hechtte echter geloof aan zijn eerste verklaringen.

De verdachte kon tijdens de zitting van de rechtbank twee weken geleden geen verklaring geven voor zijn handelen. Deskundigen rapporteerden dat hij in zijn relatie met Hazeleger weinig aandacht, affectie en waardering kreeg voor de dingen die hij deed. Die frustratie kropte hij op, wat volgens de deskundigen hoogstwaarschijnlijk heeft geleid tot zijn uiteindelijke daad.

De rechtbank rekende het de man zwaar aan dat hij niet direct openheid van zaken heeft gegeven, aanvankelijk mee zocht naar zijn als vermist opgegeven partner en sporen probeerde uit te wissen.

Volgens de rechtbank heeft hij door zijn handelen alleen aan zijn eigen belang gedacht. De vier jonge kinderen van verdachte en het slachtoffer heeft hij onherstelbaar leed aangedaan.

Voor een moord wordt in de regel een gevangenisstraf tussen 10 en 18 jaren opgelegd. De rechtbank woog bij het opleggen van de straf onder meer mee dat verdachte licht verminderd toerekeningsvatbaar is en dat er - gezien zijn houding tijdens het proces - sprake is van oprecht berouw en oprechte schuldgevoelens.
Provincie:
Tag(s):