zondag, 10. april 2011 - 23:14

'Moordenaars lopen vrij rond in Nederland op kosten van de staat'

Den Haag

In een uitzending van Peter R. de Vries van zondagavond was te zien hoe drie moordenaars in Nederland nog steeds vrij rondlopen.

Het gaat om criminelen die de afgelopen jaren zijn ontsnapt uit de Surinaamse gevangenis en naar Nederland wisten te ontkomen en hier ongestoord een nieuw bestaan hebben opgebouwd. Eén van de moordenaars had nog een celstraf van twintig jaar open staan.

Anderhalf jaar geleden ontstond in de Nederland ophef nadat een Surinaamse politiecommissaris had bekendgemaakt dat er in Nederland minstens twintig ontsnapte moordenaars rondlopen. De toenmalig minister van Justitie mr. E. Hirsch Ballin beloofde per brief aan Peter R. de Vries dat ze werden gestraft, maar hun verdiende straf bleef uit. Terwijl de ene misdadiger in Nederland een uitkering krijgt, zit de ander op kosten van de staat in een afkickkliniek.

Reactie Ministerie van Veiligheid en Justitie
In een reactie op de uitzending laat Justitie weten dat ‘Nederland zich meermalen bereid heeft getoond strafrechtelijk op te willen treden tegen personen die zich in Nederland bevinden nadat zij zich aan de Surinaamse justitie hebben onttrokken. Met dat doel heeft Nederland de afgelopen periode herhaaldelijk aan de Surinaamse autoriteiten verzocht voor een aantal personen (rechtshulp-) verzoeken dan wel informatie te overhandigen. Zolang Nederland daarover niet beschikt, is uitlevering niet mogelijk en vervolging in Nederland niet kansrijk. Nederland ziet de vrijdag door Suriname aangekondigde rechtshulpverzoeken tegemoet en is vanzelfsprekend bereid mee te werken’.
Provincie:
Tag(s):