woensdag, 28. december 2011 - 10:05

Mortuarium ziekenhuis verwisselt lichamen

Binnen het Kennemer Gasthuis zijn in oktober twee overledenen in het forensisch mortuarium van het ziekenhuis met elkaar verwisseld. Dit heeft het ziekenhuis dinsdag bekendgemaakt.

In een verklaring stelt het Kennemer Gasthuis het zeer te betreuren dat dit heeft kunnen gebeuren, met name voor de nabestaanden van beide overledenen. Ook voor de betrokken mortuariummedewerkers is de verwisseling een schok.

Bij de verwisseling zou het gaan om een man uit Bloemendaal en een Britse man zo schrijft het Haarlems Dagblad woensdag. Het stoffelijk overschot van de man uit Bloemendaal werd overgebracht naar Groot-Brittannië en de Brit werd in Haarlem begraven. Bij controle in een Brits mortuarium werd de pijnlijke vergissing duidelijk, aldus de krant.

Nadat de fout in oktober werd ontdekt, heeft het ziekenhuis direct de Inspectie voor de Gezondheidszorg geïnformeerd. Ook heeft het ziekenhuis een onderzoek ingesteld naar wat er precies heeft plaatsgevonden in het forensisch mortuarium. Voor de werkzaamheden in het mortuarium gelden zeer strakke protocollen en ondanks deze protocollen is er iets mis gegaan.
Inmiddels is gebleken dat de gegevens van de patiënt niet zijn vergeleken met de sticker die bij het lichaam zat. Normaal gesproken worden die gegevens dubbel gecontroleerd, zo melden verschillende media.

De raad van bestuur van het Kennemer Gasthuis heeft direct na de ontdekking rechtstreeks contact gezocht met de nabestaanden van de overledenen om hen persoonlijk excuses aan te bieden. De overledenen zijn overgedragen aan de familie.
Provincie:
Tag(s):