woensdag, 16. februari 2011 - 17:31

Munitie gevonden bij Nieuwe Havenbrug Zwolle

Zwolle

Tijdens het baggeren bij de Nieuwe Havenbrug zijn verschillende granaten, klein munitiemateriaal en onderdelen van munitie gevonden. 'De munitie is veilig gesteld',meldt de gemeente Zwolle woensdag.

Omdat er rondom de Nieuwe Havenbrug op een munitieveilige manier gebaggerd wordt, leveren de werkzaamheden en de gevonden munitie geen gevaar op voor omwonenden.

Tot nu toe zijn er drie mortiergranaten (8 cm), twee geweergranaten (4 cm), twee Brisant granaten (2 cm), een steelhandgranaat en een eihandgranaat gevonden. Daarnaast is er een motierstaart, diverse hulzen en klein kaliber munitie (kogels) gevonden. Alle materiaal is van Duitse makelij, voor of in de 2de wereld oorlog gefabriceerd.

De munitieveilige baggerwerkzaamheden zijn volgens de planning voor 1 april afgerond. Het is waarschijnlijk dat er meer munitie rondom de Nieuwe Havenbrug gevonden wordt. De explosieve munitie wordt, nadat de baggerwerkzaamheden zijn afgerond, door de Explosieve Opruimingsdienst (EODD) elders tot ontploffing gebracht.

Nabij de Nieuwe Havenbrug wordt beveiligd gebaggerd omdat uit historisch onderzoek is gebleken dat op de Burgemeester Van Rooijensingel ter hoogte van park Eekhout, een Duitse munitiewagen is ontploft. Getuigen hebben bovendien gemeld dat vlak voor de bevrijding vanuit een vrachtwagen munitie gedumpt is vanaf de brug.
Provincie:
Tag(s):