zaterdag, 27. augustus 2011 - 10:51

Museum beroofd van neushoornhoorns

Rotterdam

De neushoornhoorn van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam is gestolen.
Dit maakt het museum zaterdag bekend op zijn website.

Vrijdagavond rond 22.30 uur sloegen inbrekers de voordeur aan diggelen en klommen met een ladder naar de hoog in het trappenhuis hangende neushoornkop. Deze werd met een voorhamer van de muur geslagen en kwam een verdieping lager in de entreehal terecht. Daar werd de polyester kop van zijn hoorns ontdaan. Hoewel het alarmsysteem van het museum onmiddellijk af ging, trof de politie de daders niet meer aan.

Op wonderbaarlijke wijze zijn het skelet van een giraffe en een opgezette tijger door de val van de neushoornkop niet beschadigd. De van zijn hoorns beroofde neushoornkop is voorlopig nog in het museum te zien.

Het Natuurhistorisch Museum betreurt de diefstal zeer, maar is blij dat verdere schade aan de collectie is uitgebleven. De kop van de witte neushoorn is sinds 1992 in bezit van het museum. De polyester replica met echte hoorns was door de douane in de Rotterdamse haven in beslag genomen.

Neushoornhoorn is in Oost-Azië een gewild ingrediënt van pillen en poeders die seksueel stimulerend zouden werken en vele kwalen zouden genezen. De prijs op de zwarte markt kan oplopen tot 75.000 euro per kilo, dat is twee keer zoveel als goud. In de afgelopen maanden zijn verschillende Europese musea van hun neushoornhoorns beroofd. In Nederland is het Natuurhistorisch Museum het eerste museum dat aan deze vermoedelijk internationaal opererende bende ten prooi gevallen is.
Provincie:
Tag(s):