woensdag, 7. september 2011 - 12:07 Update: 08-07-2014 0:27

Na 17 jaar stopt Peter R. de Vries met zijn misdaadprogramma

In juni 2012 stopt Peter R. de Vries met zijn succesvolle, veelbekeken misdaadprogramma. Dit heeft hij aan de directies van Endemol Nederland en SBS 6 aan de vooravond van het nieuwe tv-seizoen laten weten, zo meldt de misdaadjournalist op zijn website.

Endemol en SBS betreuren de beslissing van de misdaadverslaggever, maar zeggen ook dat zij het besluit van Peter ‘volledig begrijpen’.

Als Peter R. de Vries in juni 2012 met zijn programma stopt, heeft hij het onafgebroken zeventien jaar op de buis gebracht als presentator en hoofdredacteur. Het misdaadprogramma dat ‘onderzoekt, ontmaskert, aanklaagt en verdedigt’ stond aan de wieg van talloze geruchtmakende affaires.

Het programma heeft gerechtelijke dwalingen rechtgezet, diverse moorden opgelost, tientallen bedriegers, oplichters en pedofielen ontmaskerd, een groot aantal voortvluchtigen opgespoord, mysterieuze verdwijningen opgehelderd en in de loop der jaren ook vele prijzen gewonnen.

De meest prestigieuze prijs is de International Emmy Award in 2008 voor de uitzending over Joran van der Sloot. Deze uitzending boekte met 7.2 miljoen kijkers een record en werd ook in de VS uitgezonden. Het programma van Peter kwam vooral op voor de belangen van slachtoffers en nabestaanden. In die hoedanigheid was het misdaadprogramma een gevreesde ‘waakhond’ bij politie- en justitiefalen.

Zware beslissing
Voor Peter R. de Vries was het een moeilijke, heel zware beslissing om te stoppen. ‘Mijn redactie en ik hebben het programma zeventien jaar onafgebroken gemaakt. Dat heeft een enorme wissel op mij getrokken. Het is een baan die vaak 24/7 doorgaat. Je hebt altijd te maken met zaken van leven en dood, dat laat je mentaal niet onberoerd. Elk woord moet op een goudschaaltje worden gewogen, advocaten dreigen continu met processen en schadeclaims, de research kost ongelofelijk veel tijd en inspanning. De nasleep van zaken en de nazorg van slachtoffers en nabestaanden is enorm en vergt dikwijls jaren van aandacht en ook bedreigingen en intimidaties vanuit de onderwereld nemen toe, al vormden die altijd eerder een aansporing dan een ontmoediging.’

Toekomstplannen
Concrete plannen voor de toekomst heeft Peter R. de Vries nog niet. Hij wil eerst dit seizoen in stijl afsluiten. Hij wil absoluut blijven werken en iets met zijn opgedane kennis en ervaring gaan doen.

Endemol Nederland en SBS 6 hebben al aangegeven Peter graag ‘te willen behouden voor de televisie’ en hebben hem gevraagd te mogen nadenken over een nieuw format voor de presentator.
Categorie:
Tag(s):