vrijdag, 3. juni 2011 - 11:02

Na twee alcoholdelicten rijbewijs kwijt

Soesterberg

Vanaf 1 juli 2011 geldt de recidiveregeling (puntenstelsel) voor iedereen die veroordeeld wordt voor het rijden met alcohol op. Wie die binnen vijf jaar na een eerdere onherroepelijke afdoening opnieuw wordt betrapt met een promillage hoger dan 1,3 ‰ raakt het rijbewijs van rechtswege kwijt. Oftewel 2x geel is rood.

Oftewel 2x geel is rood. De houder is verplicht om het rijbewijs in te leveren bij de RDW. Om weer in het bezit te komen van een geldig rijbewijs, moet een volledig rijexamen worden afgelegd en voldaan worden aan medische geschiktheidseisen.

Alle gegevens over rijden onder invloed worden vastgelegd bij de justitiële documentatie. De eerste alcoholgerelateerde overtreding wordt hiermee automatisch een eerste strafpunt. Bij een tweede strafpunt wordt het rijbewijs van rechtswege ongeldig. Het puntensysteem is niet alleen van toepassing op het rijden onder invloed van alcohol; ook het weigeren van medewerking aan een alcoholonderzoek levert na onherroepelijke afdoening een strafpunt op. Het puntensysteem geldt alleen voor het rijden onder invloed van alcohol en geldt voor zowel ervaren als beginnende bestuurders.
Provincie:
Tag(s):