zondag, 5. juni 2011 - 11:12

Nablussen natuurbrand Aamsveen met hulp van KLPD-heli

Enschede

Zondagochtend is de brandweer voor de derde dag op rij weer begonnen met de nabluswerkzaamheden bij het vrijdag door brand getroffen natuurgebied Aamsveen op de grens met Duitsland nabij Enschede.

‘We zijn zondagochtend met ongeveer negentig man weer begonnen met nablussen’, meldt woordvoerder Hans Kleintjes van de brandweer Twente zondag. ‘Vanwege overtrekkend onweer, waarbij ook in Enschede een blikseminslag heeft plaatsgevonden, was het rond 06.30 uur pas weer veilig om onze brandweermensen het open veld in te sturen’.

Warmtecamera in heli
De brandweer krijgt zondag hulp van een politiehelikopter van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD)die is uitgerust met een warmtecamera. Hiermee hoopt de brandweer gesteund vanuit de lucht, de moeilijk traceerbare ondergrondse brandhaarden sneller te kunnen opsporen. ‘Al is de interpretatie van deze warmtebeelden ook nog niet zo eenvoudig’, aldus Kleintjes, ‘maar het zal zeker bijdragen om onze brandweermensen op de grond beter te kunnen bijsturen’.

Zondag tot 22.00 uur
Naar verwachting is de brandweer ook nog de hele zondag bezig in Aamsveen. ‘We kunnen doorgaan met het nablussen tot vanavond een uurtje of tien’, zegt Kleintjes, ‘daarna wordt het te donker’. De meeste voertuigen gaan ook vannacht weer terug.

Hoelang nog nablussen?
Wel zal het terrein dan opnieuw door een paar brandweermensen weer bewaakt worden om te zien of de brand niet gaat oplaaien. Kleintjes kon nog niet aangeven hoelang de nabluswerkzaamheden precies zullen gaan duren. ‘Bij ondergrondse veenbranden zoals deze blijft dat vooraf moeilijk in te schatten’, aldus Kleintjes.
Provincie:
Tag(s):