maandag, 12. september 2011 - 19:10

Nationale Identiteits Kaart (ID-kaart) gratis

Terneuzen

Iedereen vanaf 14 jaar in Nederland moet zich op straat kunnen identificeren. Daarom moet de identiteitskaart kosteloos worden verstrekt. Dat heeft de Hoge Raad op 9 september 2011 bepaald. De identiteitskaart is dus gratis voor iedereen vanaf 14 jaar.

Bent u 14 jaar of ouder dan is de identiteitskaart gratis;
Heeft u sinds oktober 2010 bezwaar gemaakt tegen de betaling van de ID-kaart? Dan krijgt u uw geld terug. U hoeft hiervoor niets te doen;
Heeft u na 29 juli 2011 een identiteitskaart aangevraagd en bent u ouder dan 14 jaar? Dan kunt u nog een bezwaarschrift indienen en uw geld terugvragen. Het formulier om bezwaar te maken kunt u downloaden (pfd-bestand) of ophalen bij de publieksbalies.

Alleen de basiskosten van een identiteitskaart hoeft u niet te betalen. Overige kosten zoals bijvoorbeeld voor een spoedaanvraag of voor een vermissing van de identiteitskaart moet u wel betalen.

De identificatieplicht is niet van toepassing op personen jonger dan 14 jaar. Daarom moet u, Indien u jonger bent dan 14 jaar, de kosten van een identiteitskaart (€ 9,20) betalen. Wel kunt u hiertegen schriftelijk bezwaar maken. Mocht later blijken dat de uitspraak van de Hoge Raad ook op u van toepassing is dan krijgt u uw geld terug.
Provincie:
Tag(s):