vrijdag, 19. augustus 2011 - 16:37

NAVO schepen Amsterdam open voor bezoek

Amsterdam

Het NAVO vlootverband, de Standing NATO Mine Counter Measures Group 1 (SNMCMG1), ligt momenteel voor een havenbezoek in Amsterdam. 'De 4 schepen zijn aanstaande zondagmiddag opengesteld voor publiek', meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdagmiddag.

SNMCMG1 bestaat momenteel uit het Etse stafschip Tasuja, de Noorse mijnenveger Maaløy en de mijnenjagers Überherrn uit Duisland en Hr. Ms. Vlaardingen uit Nederland. Het vlootverband wordt aangestuurd door een Belgisch-Nederlandse staf.

Vlootverband
Hoofdtaak van het vlootverband is het ruimen van explosieven en het mijnenvrij houden van de zee, kustwateren en havenmondingen. De schepen worden standaard ingezet op de Noordzee en Oostzee voor het ruimen van zeemijnen en explosieven uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog.

Naast deze zogenoemde historical ordnance disposal operaties, maakt het vlootverband ook onderdeel uit van de snel inzetbare interventiemacht van de NAVO, de NATO Response Force.
De mijnenveger Hr. Ms. Vlaardingen vaart op volle zee. Foto: ministerie van Defensie

Locatie
Het vlootverband ligt afgemeerd bij de Passenger Terminal Amsterdam aan de Piet Heinkade in Amsterdam. Bezoekers kunnen tussen 13.00-16.00 uur aan boord.

Kijk voor alle foto's op Blikop112.nl
Provincie:
Tag(s):