dinsdag, 22. maart 2011 - 17:51

Nederland met zes F-16's naar Libië

Den Haag

Dinsdagavond is het kabinet in Den Haag om 20.00 uur bijeengekomen tijdens een extra belegde ministerraad om een besluit te nemen over de militaire inzet in Libië. Rond 22.15 uur is tijdens een persconferentie bekendgemaakt dat Nederland onder andere met zes F-16's naar Libië gaat.

Update 22.30 uur
Nederland zal met vier F-16’s patrouilles boven de Middellandse Zee bij Libië gaan uitvoeren. De twee andere F-16’s die naar Libië gaan zijn reservetoestellen. Verder gaat er een tankvliegtuig naar Libië en wordt de mijnenjager de Hr. Ms. Haarlem, die al ter plaatse is, ingezet.

Handhaven no-flyzone
De F-16 piloten zullen voornamelijk worden ingezet om de no-flyzone en het wapenembargo te handhaven. ‘Ze gaan vooral boven zee toezien op naderende vliegtuigen’, meldt minister Hillen dinsdagavond. In totaal zet Nederland 200 militairen in.

Eerdere berichtgeving
De NAVO heeft Nederland dinsdag gevraagd om deel te nemen aan de operatie om het wapenembargo tegen Libië te controleren.

Rutte liet zondag weten bereid te zijn voor het geven van militaire steun, maar de NAVO zou dan een officieel verzoek aan Nederland moeten doen.
Provincie:
Tag(s):