woensdag, 5. oktober 2011 - 12:19

Nederland moet meer doen om winterklaar te worden

Den Haag

Nederlanders moeten meer doen om zich voor te bereiden op de winter.

Dat concludeert de ANWB op basis van een onderzoek dat de bond heeft laten uitvoeren door onderzoeksbureau Ruigrok NetPanel. De slechte voorbereiding houdt verband met de vaak plotseling invallende winter, waardoor de automobilist verrast wordt. Dit zorgt, samen met het winterweer, voor onnodige irritaties in het verkeer.

De ANWB heeft Nederlandse autobezitters gevraagd hoe zij zich voorbereiden op de komende winter. Bijna 40% van de Nederlandse automobilisten gaf daarbij aan de auto niet voor de winter te laten controleren. Slechts 41% van de automobilisten past zijn rijgedrag aan en houdt voldoende rekening met ijzel en mist door langzamer te gaan rijden, mistlampen aan te doen en meer afstand te bewaren.

Wanneer de auto ondergesneeuwd is, laat 43% van de automobilisten een deel van de sneeuwlaag bij vertrek gewoon op de auto liggen. Bovendien laat circa 47% van de automobilisten, tegen alle milieu-adviezen in, de motor van hun auto stationair draaien tijdens het sneeuw- en ijsvrij maken van de auto. En waar de meeste bestuurders wel een ijskrabber aan boord hebben, ontbreekt vaak een warme jas of deken. Collega’s van de ANWB Wegenwacht treffen in de winter dan ook geregeld verkleumde automobilisten langs de weg aan.

De oorzaak van slechte voorbereiding lijkt te zitten in de plotselinge start van de winter. 80% van de ondervraagde automobilisten verwacht half november voor het eerst last te hebben van winters weer zoals sneeuw, ijzel of vorst. Zij maken hiermee gemakkelijk een inschattingsfout: vorig jaar diende de eerste nachtvorst zich al op zondag 17 oktober aan.

Uit cijfers van de ANWB Wegenwacht blijkt dat het aantal pechmeldingen in de winter verdubbelt. Winterweer én slechte voorbereiding zorgen voor ergernissen in het verkeer. Op de vraag: “Wat zijn de grootste ergernissen in de auto tijdens de winter?” antwoordden de respondenten als volgt:

Dat automobilisten die geen afstand houden, de laaghangende zon die op de weg schittert, beslagen ramen, automobilisten die onnodig met hun mistlicht rijden, automobilisten die heel langzaam gaan rijden, startproblemen en bevroren sloten.

Automobilisten worden uitgenodigd hun belangrijkste winter-ergernissen in het verkeer door te geven door een berichtje te posten op anwb.nl. Mogelijk zal daarna een nieuwe lijst van winterse ergernissen worden gemaakt.

Tip: Wie dagelijks op zijn auto moet kunnen vertrouwen, kan de aanschaf van winterbanden overwegen.
Provincie:
Tag(s):