zaterdag, 23. april 2011 - 9:33

Nederland neemt deel aan geheime missie Afrika

Den Haag

Sinds 2008 trainen Nederlandse militairen zonder toestemming van de Tweede Kamer een Amerikaanse missie tegen al-Qaida in Afrika. Dit schrijft het AD zaterdag.

Volgens de krant is de trainingsmissie een onderdeel van de Amerikaanse oorlog tegen terreur (Operation Enduring Freedom, die eind 2001 in Afghanistan begon. Dat zou blijken uit informatie en documenten van het Congres en het ministerie van Defensie in de VS. De trainingsmissie heet Flintlock en vindt plaats de Sahel-landen Mali, Senegal en Tsjaad.

Veel Kamerpartijen, waaronder de SP en ChristenUnie, zeggen van niets te weten en hebben het kabinet om uitleg gevraagd. Maar volgens Defensie is toestemming van de Tweede Kamer helemaal niet noodzakelijk. "Een mandaat van de Kamer is niet nodig. Het betreft een oefening, geen operatie met een VN-resolutie.", zegt een woordvoerster van Defensie in het AD.

De SP en ChristenUnie reageren echter verbaasd. "Dit is een oorlogsgebied", zegt SP-Kamerlid Harry van Bommel.
Volgens Van Bommel is dit meer dan een gewone oefening. "Als we daarbij betrokken zijn, brengt dat risico's met zich mee voor de Nederlandse militairen daar, de Nederlandse belangen in het buitenland en Nederland zelf." Hij heeft het kabinet om opheldering gevraagd.

Dat Nederland deelneemt aan deze missie is opmerkelijk te noemen, omdat de politiek de afgelopen jaren meerdere malen struikelde over de discussies over het wel of niet meedoen met missies naar Uruzgan en Kunduz.
Provincie:
Tag(s):