donderdag, 21. juli 2011 - 10:37

Nederland spoort veroordeelde op in Bulgarije

Zwolle

Het Team Executiestrafvonnissen (TES) heeft in Bulgarije een 65-jarige man met de Bulgaarse nationaliteit aangehouden. De man werd in 1994 in Nederland veroordeeld tot een gevangenisstraf van twaalf jaar, waarvan hij nog ruim tien jaar moet uitzitten.

De man was op 11 januari 1992 betrokken bij een schietpartij met dodelijke afloop aan de Beukelsdijk in Rotterdam. Hij lokte, samen met een medeverdachte, het slachtoffer uit zijn woning en schoot hem buiten meermalen in de rug.

De rechtbank van Rotterdam sprak de man op 2 maart 1993 vrij, waardoor hij op vrije voeten kwam. Het Openbaar Ministerie ging tegen dit vonnis in beroep. Op 4 maart 1994 veroordeelde het gerechtshof in Den Haag de man tot een gevangenisstraf van 12 jaar. Doordat het cassatieberoep in 1995 werd afgewezen, lag er een onherroepelijk vonnis, maar de veroordeelde was onvindbaar.

Het Team Executie Strafvonnissen in Zwolle, dat veroordeelden zonder vaste woon- of verblijfplaats opspoort in binnen- en buitenland, is eind 2006 op de zaak gezet. De man werd begin 2009 in Frankrijk aangehouden. In afwachting van de uitleveringsprocedure werd hij vanwege zijn gezondheidstoestand door de Franse rechter in vrijheid gesteld en was daarna weer onvindbaar. Hij is op 19 juni in de Bulgaarse plaats Sofia aangehouden.

De man is op woensdag 20 juli naar Nederland overgebracht en zal zijn strafrestant van 3982 dagen uit gaan zitten.
Provincie:
Tag(s):